Det är många i storstäderna som längtar bort – och att köpa hus i Södra Lappland är just nu en lönsam affär. Ju närmare naturen, och ju längre bort från Norrlandskusten du hamnar, går det ofta att köpa en gård eller ett hus för en spottstyver jämfört med motsvarande objekt i de större städerna.

I Norrlands inland finns många hus som bara står tomma och som kan köpas för en billig peng. Den som säljer sin bostad i södra Sverige kommer troligtvis inte behöva ta ett banklån för att köpa sitt nya boende i Norrlands inland.

Det är värt att ha i åtanke att många billiga hus kan kräva en del renovering. Vill du inte lägga alltför mycket pengar på det bör du leta efter hus som behöver renoveras utvändigt – alltså målas, tapetseras och där bara de yttre delarna behöver bytas. Det är viktigt att du kontrollerar att grunden och husstommen är bra. Är du händig kanske du just är på jakt efter ett större renoveringsprojekt? Då är det viktigt att du gör en noggrann kostnadsberäkning och är villig att lägga tid, energi och pengar på renoveringen. Ett råd för den som vill investera klokt är att köpa en skogsfastighet då skog är en bra och lönsam investering i vår del av landet.

När du söker boende i vår region är det klokt att göra en långsemester i trakterna och se vilka områden som du gillar samt om du föredrar att bo ödsligt, i en by eller i någon av tätorterna.