Hannele Bång. Ja, vem är det? Hur ska jag kunna skriva en bra och säljande text om mig själv här?

Det är oerhört svårt att beskriva sig själv, speciellt när man är en person som jag. Jag är överdrivet entusiastisk (min sambo – Joakim – drar ner mig på jorden med sin överdrivna realism, tack och lov), jag har stora planer och höga förväntningar, jag har enorma drömmar och ibland kan jag bara ligga där i soffan med en chipspåse (för att det blir mindre disk om jag inte tar en skål) och känna att vardagen blir för mycket. Mänsklig skulle jag vilja kalla det.

Men jag ska försöka mig på någon slags tidslinje här. Jag har alltid haft ett intresse för fotografering och det är tack vare min tålmodige mormor som lät mig köra slut på filmrullarna i hennes gamla kamera (jag är född på 90-talet när det kostade skjortan att framkalla och man skickade allt på posten). Men jag har haft många svängar på vägen; jag skulle bli zoolog en lång period i mitt liv, sen skulle jag bli hästhoppare som Malin Baryard, sen journalist och författare och sen gymnasielärare (har läst 1,5 år på utbildningen innan jag hoppade av för att prova annat) och där någonstans efter 20-årsstrecket landade jag i att jag faktiskt vill leva min dröm. Jag vill fotografera på heltid och driva företag.

Jag fotograferade mitt första bröllop 2014, och efter det började jag fatta att porträtt var svinkul och la mina naturbilder mer eller mindre åt sidan. Under kommande år tog jag på mig fler och fler jobb av olika slag och när jag fyllde 18 startade jag mitt företag. 2020 fyllde mitt företag fem år och då hade jag jobbat heltid som fotograf i ett och ett halvt år. Detta firade jag med att bli mamma till världens gulligaste, goaste, skrikigaste lille Hjalmar.

Så jag har alltså gått från att fotografera hundkiss i snö som 5-åring med en kompaktkamera till att idag jobba heltid med det jag drömmer om. Jag måste bara få smaka på de orden för jag har faktiskt aldrig reflekterat över det.

Jag är en person som tycker om att jobba. Jag njuter verkligen när jag får göra detta och nu med en liten hemma säger jag att det är min ”egentid”. Jag ljuger inte när jag säger det. Det jag fotograferar mest är barn och familjer, men jag fotograferar också gravida. Jag har tidigare fullbokat mina somrar med bröllop, från maj till oktober, men jag har inte riktigt bestämt mig hur jag ska göra framöver. Jag fotograferar bröllop under 2021, men vad som händer därefter är jag inte säker på ännu. Förutom att fotografera jobbar jag som marknadskonsult för Vilhelmina Lärcentrum, VästerbottensVux och Lapplandsvux, där jag främst sköter hemsidor och skapar material till marknadsföring. Här växte mitt intresse för att arbeta med företag och bildmaterial till deras verksamheter, och jag har samlat på mig lite värdefull kunskap längs vägen.

Och nu kan ni hitta mig och min mini-assistent (och tillhörande hund) i mitt alldeles egna kontor beläget på Skolgatan 5 i Vilhelmina. Här kommer jag hålla till för både det ena och det andra, och jag har lite planer under 2021 som jag hoppas på att kunna fullfölja. Är man intresserad att följa med i min vardag är Instagram ett tips, där jag delar allt mellan himmel och jord (mest bilder och mat, då herrn i huset tycker om matlagning).

Så för att sammanfatta denna väldigt självcentrerade text lite grann: jag är en glad och trevlig prick som faktiskt har rätt lång erfarenhet av fotografering. Jag är nybliven mamma, jag har sällan likadana sockor på båda fötterna, jag tycker alldeles för mycket om choklad, jag lagar nästan aldrig mat, jag har ett enormt behov av att ha det städat och organiserat, jag tycker om att köra bil mycket och länge och jag åker faktiskt till min mormor för att få sova och äta mycket mat när min sambo är borta och jobbar.

Förutom det är jag en sådan som får fjärilar i magen när jag ser att det jag fotograferar blir riktigt jäkla bra, jag gråter på bröllop (har en lång spellista med låtar jag själv skulle vilja ha om jag en dag står där och säger ”JA”), jag kan sällan hålla mig från att redigera smakprov vilket i 9,5 fall av 10 resulterar i sena kvällar vid datorn, jag har lätt för att skratta (men också lätt för att gråta) och Joakim brukar kalla mig barnslig för jag skrattar som ett barn när mitt eget barn tar i och fiser, jag är rätt duktig på vissa tekniska saker som Photoshop men jag vet inte hur man kopplar igång en tv från grunden eller ens använder en kökstermometer.

Och det tåls att nämnas igen. Jag är mamma. Och med den föräldrarollen kom helt plötsligt nya bekantskaper, en löjlig lycka över en bajsblöja eller en stor rap, få timmars sömn, ett livslångt ansvar – men framför allt en gränslös kärlek. Nu förstår jag på riktigt vad meningen med livet är.

Jag hoppas att ni fått en lite bättre bild av vem jag är, och har ni inte det så hoppas jag att vi får chansen att mötas så vi kan lära känna varandra. Jag vill vårda mina relationer och mitt mål är att vi inte bara ska ses en gång. Och som sagt, häng gärna med på mitt wannabe-influencer-liv på Instagram, där delar jag det mesta.

KONTAKT

Telefon +46 72 502 23 76
E-post info@fotografhannelebang.se
AdressFotograf Hannele Bång Skolgatan 5 Vilhelmina