Det är äntligen dags för mässa igen, efter många års uppehåll. Inlandsmässan fokuserar detta år på ett hållbart samhälle, där förhoppningarna är att enas tillsammans och känna stolthet över bygden, ungdomarna och de fantastiska företagare som är verksamma i inlandskommunerna. Stort fokus läggs på framtidsfrågor, och en tillit att många svar finns här hos oss.

Efter många års uppehåll planeras återigen en Inlandsmässa som denna gång kommer äga rum i Dorotea i slutet av september. Per Lindberg, Inlandets Teknikpark, står tillsammans med flera samarbetspartners bakom evenemanget. Idén om att återupprätta en mässa grundar sig i att företagarna i inlandet behöver mötas och visa upp sig för invånarna, där en viktig målgrupp är ungdomarna som lever i inlandet.

– Jag har pratat med chefer som knappt känner till företag i grannkommunerna, och ungdomar som inte vet om vilka företag som finns på den egna orten, berättar Per. Huvudskälet är att skapa lite uppmärksamhet och intresse kring våra företag, för de är en väldigt viktig del i vårt samhälle.

Per tror att det är bra att samla all kraft på ett och samma ställe, för att tillsammans mötas och utbyta kreativitet. Han menar att en mässa bidrar med mycket energi och att atmosfären på mässan i sig kan skapa bättre förutsättningar att både driva och etablera företag i inlandet – men också att bidra till en positiv utveckling av landsbygden på fler än ett sätt.

Per Lindberg är både stolt och imponerad över inlandet.

I inlandet finns många företag att vara stolt över. I Vilhelmina kommun, tillsammans med grannkommunerna Åsele och Dorotea, finns flera framgångsrika företag som till exempel exporterar en stor andel produkter runt om i världen, eller till och med är börsnoterade.

-Det trodde jag inte skulle hända när jag kom hit 2012, säger Per och skrattar. Det är häftigt att vi har detta i inlandet, men jag tycker också att det förtjänar mer uppmärksamhet. En husvagnsfabrik i Dorotea, tänk om någon skulle komma idag och säga att ”nu etablerar vi ett bolag i Dorotea som blir en av Sveriges två husvagnstillverkare”! Det är imponerande på många sätt.

Temat för årets mässa är ett hållbart samhälle. Detta grundar sig i att kraven på hållbara produkter och tjänster blir allt högre och att företagen ska arbeta i enlighet med Agenda 2030 och de 17 globala målen. Allt fler krav innebär större utmaningar inför framtiden, men Per tror att många svar finns i inlandet.

-Norrland ligger bra till vad gäller tillgång till fossilfri el och vatten, samt en bra miljö och god livsstil att leva i. Dessa är hårdvaluta och kommer bli än mer hårdvaluta i framtiden, menar Per. Detta är attraktiva faktorer och många människor väljer att flytta norrut just nu.

Under mässan finns ett fullspäckat schema med öppna seminarier. Eventet genomförs i samarbete med Smartbygd som fokuserar på smarta lösningar och ett hållbart samhälle utifrån civilförsvar och räddningstjänst. Därför handlar många föreläsningar om detta, men inslag finns även kring till exempel fossilfri elproduktion, cybersäkerhet, infrastruktur, digitala vårdlösningar och utbildning.

Förväntningarna är höga och Per hoppas mycket på inlandets ungdomar;

-Mina förväntningar är att vi ska vara stolta över vår bygd och känna en gemenskap, att det här är bra och att vi inser hur viktigt det är att bygga på något tillsammans. Ungdomarna ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker vi ska satsa mycket på de ungdomar vi har här och nu, för de är framtiden.

Inlandsmässan äger rum fredag den 30 september och lördag den 1 oktober i Dorotea. Läs mer om mässan här.