Arbetet har fört Kristofer till många platser i världen, men kärleken förde honom till Vilhelmina. Här har han valt att stanna, och tio år senare befinner han sig i sitt hemmakontor med kollegor från hela världen.

Kristofer Älvring är född i Växsjö och har bott på många ställen i sitt liv. Arbetet har fört honom till städer som Uppsala, Linköping och Piteå, men för tio år sedan valde han att flytta till Vilhelmina tillsammans med sin familj. Resan hit började genom att hans dåvarande sambo är född och uppvuxen i Vilhelmina, vilket gjorde Vilhelmina till ett återkommande besöksmål.

– Jag älskar snön och utsikten, och mina finaste barndomsminnen är från slalombacken, säger Kristofer.

När Kristofer flyttade till Vilhelmina arbetade han för ett stort internationellt företag som heter Oracle, där medarbetarna kommer från hela världen. Senare fick han erbjudande att jobba med ett startup som kallas Mainly AI, där han designar ett system som ska säljas som en produkt. Hans kollegor sträcker sig från Japan till USA, men han själv sitter i sitt hemmakontor i Vilhelmina.

– Jag lägger upp mina dagar som jag vill, jag har deadlines för de resultat jag måste leverera och då kan jag göra det som jag vill, berättar Kristofer. Det största problemet när man jobbar med kodning är att man arbetar för mycket, då man hamnar i ett så kallat ”code flow”, ett meditativt tillstånd där man känner sig euforisk.

 

”Vi har oceaner av tid som aldrig kommer finnas i städerna.”

 – Kristofer Älvring

Den största skillnaden mot att leva i till exempel Uppsala handlar om boendekostnaderna. Kristofer berättar att han har ett större kontor hemma i sitt hus i Vilhelmina än vad han hade tidigare. Han menar att man inte har råd med utrymmet i städerna, men att bo här innebär att han har det lilla extra till förfogande. Han jämför sitt boende med ett palats, där huset inte kostar mer – utan mindre.

Men lika viktigt är också närvaron, som innebär att han kan finnas där för familjen på ett annat sätt än vad han kunnat tidigare. De korta avstånden frigör tid, vilket skapar möjligheter för aktiviteter på ett annat sätt;

– Vi har ingen bilkö, det tar 10 minuter till skidspåret, 10 minuter till dagis, 10 minuter till affären. Vi har oceaner av tid som aldrig kommer finnas i städerna.

Tryggheten är även en viktig aspekt av inlandet för Kristofer. Han menar att han inte behöver bara orolig om barnen blir rånade på vägen hem från skolan, eller överkörd i en våldsam trafikkorsning.

– Sen vad gäller att ha mitt yrke och vara bosatt på ett så pass litet ställe som Vilhelmina tycker jag inte är konstigt, utan det är mer konstigt att det finns så många människor som prioriterar att bo på varandra och slösa tid i bilköer, menar Kristofer.

En vanlig dag i livet

 En typisk dag för Kristofer börjar med att han väcker barnen och skickar dem till skolan. Därefter tar han sig en kaffe, läser IT-nyheter och tar trappan ner till sitt hemmakontor. Där slår han på datorn och öppnar ett program som kallas Discord, som används för att hålla kontakten med sina arbetskompisar. Alla kollegor arbetar hemifrån och befinner sig på många olika ställen. När arbetsdagen är avslutad och barnen har fått middag tar han gärna en ridlektion på Vilhelmina Ridklubb, åker skidor eller tränar.