Jakt är en livsstil, inget intresse eller hobby – en obestridlig sanning för oss i inlandet. Att jakten är viktig för det lokala näringslivet märker Niclas Berglund på Grönlunds Jakt & Fiske i Vilhelmina av dagligen.

Under jaktsäsongerna strömmar det jägare och jaktentusiaster i massor till såväl Västerbottens inland som till jakt- och fiskebutiken i Vilhelmina.

Niclas Berglund säger att de jägare som kommer från andra delar av landet, eller Europa, är av stor betydelse för området då de genom att äta och övernatta under jaktsäsongen pumpar in pengar i den lokala ekonomin.

– Det är en stabil bransch med en stadigt återkommande grupp av kunder som alltid vill förnya sig. Det är förstås väldigt viktigt för oss som driver försäljning inom jakt, berättar Niclas Berglund.

På grund av den årligt stora tillströmningen av jaktintresserade, i kombination med en till stor del jagande lokalbefolkning, är Grönlunds Jakt & Fiske ett av de lokala företag som har kunnat kosta på sig satsningar, bl.a. i form av en expansion av butikslokalerna. Även i tider av butiksdöd och lågkonjunktur finns det skäl för optimism även bland glesbygdsföretagare.

– Vi märker att ju mer vi satsar, desto mer i ökar. Vi är ett väldigt attraktivt område när det kommer till jakten, och när jaktturismen ökar känns det bra att kunna erbjuda ett större utbud i butiken. Det är också väldigt många utländska turister som är intresserade av jakt. Bara i vår lilla butik utgörs 30-35 procent av kunderna av utländska medborgare, varje dag året om, säger Niclas Berglund.