De flesta utgick från att e-handeln omintetgjort möjligheterna att driva en fysisk bokhandel i inlandet. Men i november 2022 slog Lycksele Bokhandel upp portarna, den första bokhandeln i kommunen på tio år.

– Vår tanke är inte att konkurrera med bokhandeln på nätet, utan att komplettera den genom att vara mer än en butik. Vi vill även vara en kulturell mötesplats, säger delägaren Malin Ackermann.

Malin Ackermann drivs av att förena människor. Hon har länge strävat efter att göra något som lyfter människor och samhällen och inte minst något som bidrar till Lyckseles – och hela inlandets – utveckling.

– Jag har nämligen gjort helt andra saker tidigare så det var rätt långsökt att jag skulle starta en bokhandel men så här i efterhand så är det helt självklart, säger Malin.

Lycksele Bokhandel är sprungen ur en dröm Malin har om att bidra till människors behov av kultur och kreativitet. Men också av att skapa en plats där människor möts och får ta del av andras berättelser i olika former. 

– Idén kom till mig i och med att Sara kulturhus i Skellefteå byggdes och jag inspirerades att skapa något liknande men i en mycket mindre form som passar inlandet. Senare möttes jag och Calle Franklin och omskapade idén till en bokhandel. Calle är lokal fastighetsägare och äger huset vi har bokhandeln i. Dessutom är Lycksele Bokhandel samlokaliserad med Turistbyrån, vilket är en mycket bra kombination, berättar Malin.

Samarbetet mellan kulturbejakaren Malin Ackermann och den lokala entreprenören Calle Franklin går fortfarande starkt och idag är de båda delägare i bokhandeln, som nu i november 2023 firade ettårsjubileum och belönades med priset Årets Nystart på Lyckseles stora näringslivsfest häromveckan. Lycksele Bokhandel är en del i bokhandelskedjan Ugglan, vilket har varit ett bra stöd som helt nytt i branschen. I nuläget har bokhandeln två fast anställda med tre timvikarier.

– Bokhandeln måste kompletteras med en hel del annat så vi säljer många andra produkter inom kontor och papper samt pussel, pyssel och konstmaterial. Man ska inte behöva beställa på nätet eller åka till Umeå för den typen av varor. Vi har även en hel del leksaker med kvalitet för barn vilket är mycket uppskattat. Vår ambition är att bli mer än en bokhandel och arrangera en del kultur och stå värd för viktiga och riktiga möten då vi ser behov av en plats där samtal får ta plats, säger Malin.

Hon berättar vidare att tanken bakom bokhandeln har alltid varit att vara mer än bara en butik, vilket är ett måste för att lyckas i glesbygden. Att skapa en mötesplats för kultur och samtal har varit ett självklart mål för Malin Ackermann.

– Vi ska vara en butik man trivs att vistas i, där man komma och ”hänga”. Där försäljningen kompletteras med kulturella evenemang. Vi vill skapa en kulturell mötesplats här i inlandet där man till exempel kan lyssna på författare, diskutera böcker och liknande event. Vi ska vara ett nav för kulturen i Lycksele. Varje glesbygdskommun behöver en oas för att diskutera kultur, litteratur och livet i stort, avslutar Malin Ackermann.