När rapporter om butiksdöd, avfolkning och lågkonjunktur duggar tätt finns det ändå inlandsföretagare som vågar satsa. Däribland Vilhelminaföretaget Grönlunds Jakt & Fiske, som fördubblat sin butiksyta.

– Fisket är tre gånger så stort som jakten här uppe, så det är väldigt viktigt för oss, säger Niclas Berglund på Grönlunds Jakt & Fiske.

Fisketurismen är den största och mest betydande delen av turistnäringen i Västerbottens inland. För att möta den allt större efterfrågan på redskap har Grönlunds Jakt & Fiske på kort tid utökat sin butiksyta från strax under 500 kvadratmeter till nästan 1000.

– Vi utökar med båtar, båtmotorer, kayaker, kanoter, mer uppblåsbart, berättar Niclas Berglund. Många av turisterna kommer hit för att fiska. Det behövs ju ingen licens till det, bara fiskekort.

Niclas Berglund berättar vidare att ungefär en tredjedel av butikens årliga besökare är utländska medborgare.

– Framför allt på sommaren är det full fart, det är nästan så att vi inte ens hinner äta lunch. Under vintern går det ner, men vi har ju vinterfisket som håller verksamheten flytande under vinterhalvåret, säger Niclas Berglund.